Sidor

måndag 4 mars 2013

"Riktiga program" eller webbaserat?

Det fanns en tid då seriöst datorarbete i mångas, också mina, ögon var lika med stora tunga lokala program som behövde bra prestanda av bordsdatorn. Dylika program var det enda riktiga ansåg vi. Programmen installerades i hemdatorn och sen då skolans IT-stöd hade installerat programmen i klassdatorn eller, ännu bättre, i alla datorer i skolans d-a-t-a-s-a-l så kunde man börja använda programmen med eleverna. Och det var ju riktigt trevligt ända tills IT-stödet i min stad hade bantats ner till obefintlighetens gräns, och att de lokalt installerade programmen försvann vid varje central uppdatering av maskinerna. Sen drogs installeringsrumban igång igen. Detta upprepades åtminstone en gång per år och var ju inte speciellt trevligt. Rumban dansas i Helsingfors fortfarande, men idag utvecklas olika webbtjänster i rasande takt och det känns som att vi snart kan göra nästan samma sak med olika on-lineverktyg som vi hittills har behövt de "riktiga datorprogrammen" till.

Som exempel kan vi ju nämna Googles olika verktyg i Drive, Microsofts Sky Drive-appar. Googledokumentens för- och nackdelar funderade jag på i mitt föregående inlägg, men Google gör ju annat också. Idag verkar det som att företaget satsar hårt på att utveckla Google Maps, och det kommer hela tiden till funktioner som vi hittills hittat bara i "det riktiga programmet" Google Earth. GE i all ära, jag använder det ganska mycket i min undervisning, men tidens melodi är webbaserat, åtminstone för "en vanlig dödlig". Ska kanske kommentera Google Earth och några insikter i nästa inlägg...

Nyligen lanserades i Google Maps mycket högkvalitativa panoramafotografier från Grand Canyon, ett av världens mest turistattraktiva områden. Precis som då Google-bilar åker omkring och fotograferar världens vägar så har man nu börjat vandra omkring med 360-graders kameror på ryggen på platser som är intressanta, tex. Grand Canyon. På det sättet kan man ta en liten rundtur hemma i soffan om man så vill. Bara att kruxa för kartlagret "Foton" till höger.

Här är en liten aptitretare.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar