Sidor

lördag 2 februari 2013

Högen som försvann

För den lärare som har gått och släpat på väskor fulla med provhögar, essäer, portfoliearbeten och övriga specialarbeten känns den tekniska utvecklingen ibland befriande. I gymnasiegeografin har vi en fördjupad kurs Ge4, som omfattar grundläggande kartografi, fjärranalys (tex. med ERS-1), satellitpositionering och en regionstudie. Studien är relativt omfattande och brukar varje år utgöra en ansenlig del av orsakerna bakom mina spända axlar och skuldror. Papper väger tungt i axelväskan!

Pappersmängden har jag dock lyckats minska genom att ta emot arbeten endast i elektronisk form. För något år sen bad jag eleverna lämna in arbeten på vår lärplattform Fronter. Det var ju behändigt, då slapp jag ju pappershögarna! Men då uppstod problemet att jag inte kunde ge ordentlig feedback på elevernas arbeten. Fronter medger visst kommentarer, men de blir då lösryckta ur sitt sammanhang, eftersom man inte kan kommentera direkt i arbetet utan är hänvisad till en separat kommentarsruta.

Nåväl, förra läsåret laddade jag ner elevernas inlämnade filer till min dator, öppnade dem och kommenterade i Word. Sen mailade jag filerna med kommentarer och vitsord tillbaka till eleverna. Och det funkade ju bra så när som på att det medförde en hel massa extra klickningar och nedladdningar/uppladdningar från min sida.

Och nu i år använde vi oss av Google Drive. Eleverna skapade sina dokument och delade dem med mig och gav mig editeringsrättigheter. På så sätt behövde de inte ha externa minnen med sig och jag hade hela tiden insyn i hur deras arbete framskred. Det mesta av jobbet gjorde de på lektionerna då jag kunde gå runt och hjälpa, men ibland dök det upp frågor då de jobbade hemma och då kunde de bara slänga in frågan i sin text. Per mail meddelade de mig att det finns en fråga och så kunde jag gå in och besvara den, då jag själv ville - observera!. Tyvärr var det inte så många som utnyttjade den här möjligheten, men de som gjorde det klarade sig bra.


Skärmavbild av kommentarsfunktionen.För mig blev också bedömningsmomentet lättare eftersom jag kunde ge feedback och kommentarer direkt i dokumentet, utan att ladda ner och maila tillbaka. Och lättare har alltså också min axelväska blivit!

Men inget är ju perfekt, inte ens Google. En webbapplikation kan inte jämföras med ett desktop program och Google Dokument är inte samma som Word. Många av våra elever har blivit vana Word-användare och har sina rutiner vad gäller layoutande av text och bild. Många blev frustrerade på de begränsningar i funktioner som de ställdes inför i Google. Vi noterade att infogade bilder inte alltid beter sig som man vill och att bildfilens storlek kan ställa till uppladdningssvårigheter. Och ifall man klistrat in en stor bild kan det hända att den inte öppnas nästa gång man går in i dokumentet... Minst sagt irriterande!

Men trots dessa smärre bakslag kommer jag att fortsätta att använda mig av Google Drive-programmen. Googles presentationsverktyg funkar riktigt bra, och dessutom kan man bädda in filmklipp från YouTube direkt i presentationen. Synnerligen behändigt att inte behöva gå ut ur presentationen då man vill visa filmklipp!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar