Sidor

måndag 28 januari 2013

Snabb respons

Då den nya perioden tar vid om ett par veckor tänkte jag börja använda mig av QR-koder. Quick Respons-koder används som genväg till vad som helst som har en URL-adress, eller till en e-postadress eller kontakt. Allt som finns på webben alltså. Poängen är att man, i stället för att skriva in en jättelång URL-adress i sin webbläsare, läser av QR-koden med kameran i sin mobilenhet. På YouTube hittar du naturligtvis en massa instruktionsfilmer i ämnet, tex. den här.

Själv använder jag mig av appen iQR Scanner till iPhone som QR-läsare, men det finns naturligtvis många andra att välja mellan. För att göra egna QR-koder använder jag tjänsten på QR Stuff, men också på det här området finns det en mängd olika sajter eller nedladdningsbara program, också till telefonen/surfplattan att använda sig av, det är bara att söka på "QR generator".

Min idé är att fixa till "Veckans QR", dvs en utbytbar QR-kod på min klassrumsdörr. Koden kommer att leda till en intressant nyhet, artikel eller annars aktuellt tema som tangerar mina ämnen.

Min första QR tar eleven (eller varför inte läraren) till USGS (US Geological Survey/Geologiska forskningsinstitutet i USA) och deras jordskalvsmonitoring. På USGS kan man följa med jordskalven i så gott som realtid via en karta som uppdateras varje minut.

Då jag var ny lärare i slutet av 1990-talet försökte jag mig på en analog variant av nyhetstavla. Då hängde jag upp notiser eller artiklar klippta ur dagstidningar på min dörr. Det lyckades jag hålla mig motiverad för en tid, men sen kändes det mera jobbigt än givande. Få se hur det går den här gången...

1 kommentar:

  1. Helt galet innovativt :) Lycka till och låt oss höra hur det går...

    Chrisu

    SvaraRadera