Sidor

söndag 24 augusti 2014

Var är vi på kartan?

Lekte lite med Google Maps förra våren tillsammans med en liten grupp elever. Jag kom ihåg att min föregångare i Brändö gymnasium berättade att hon hade gjort en kartuppift med eleverna så att man från en Finlandskarta kunde se var deras rötter fanns. Hon hade ritat en stor karta på papper och hängde upp den bak i klassen. Eleverna fick sen i tur och ordning rita in symboler som visade var deras föräldrar och far- och morföräldrar var födda. Och sen hade man ett bra upplägg till diskussion om flyttningsrörelser.

Jag tänkte att detta kan man säkert också förverkliga i Google Maps, förutom att hänga upp kartan bak i klassen det vill säga. Jag förberedde uppgiften genom att skapa en egen karta med namnet "Varifrån kommer vi?". Jag skapade två kartlager, ett för föräldrar och ett för far- och morföräldrar. Jag prickade in mina egna som exempel och för att kunna jämföra flyttningsbenägenheten hos kvinnor och män valde jag olika symboler för vardera könet. Kartan delade jag sen med redigeringsrättigheter till mina elever.

Skärmdump av en del av vår karta. (Kartan publicerad med elevernas tillstånd)


Väl i klassen var det bara för eleverna att logga in i Google och gå till "Mina kartor", öppna vår gemensamma karta och börja pricka in sina släktingar. Gruppen var som sagt väldigt liten, bara ca 10 studerande, så den geografiska spridningen på släktingarnas födelseorter blev inte så värst stor, men visst kunde man se vissa trender, tex. att mor- och farföräldrar ofta var födda på relativt nära avstånd, ibland till och med i samma by. På föräldranivån var spridningen mycket större. 

Från kartan här invid kan vi se att vår härstamning generellt var från sydkusten, men det fanns också symboler utanför vårt lands gränser. Och med en dubbelt större grupp, som vi normalt brukar ha i våra kurser, borde det finnas ännu mera intressanta saker att upptäcka. Vid passligt tillfälle kommer jag garanterat att testa den här gruppuppgiften igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar